Kako učiniti sve na svom Facebooku privatnim

Ako Facebook upotrebljavate za sebe ili za svoje poslovanje, možda ćete često htjeti ograničiti tko može vidjeti vaše osobne postove. Za svaki podatak koji objavite možete odabrati razne postavke privatnosti kako biste ograničili tko ih može vidjeti - ali imajte na umu da ako dopustite da ih vidi netko drugi osim vas, uvijek postoji šansa da će ih netko pokazati drugima ili snimka zaslona distribuirajte ga šire nego što želite.

Neke podatke, uključujući vašu profilnu fotografiju, ne možete učiniti privatnima, pa Facebook možda nećete moći učiniti privatnim koliko želite.

Učinite Facebook privatnim

Facebook nudi postavke privatnosti za svaku fotografiju, album, tekstualni post i drugi sadržaj koji objavite na usluzi. Te postavke privatnosti možete postaviti u trenutku kad objavljujete materijal ili ih naknadno promijeniti kako bi postale manje ili više restriktivne.

Opcije uključuju postavljanje posta "Javnim" ili vidljivim cijelom svijetu. Također možete ograničiti pristup objave svojim prijateljima ili određenim popisima ljudi na Facebooku, poput vaših suradnika ili grupe članova obitelji. Druga je mogućnost postaviti postavku privatnosti posta na "Samo ja", što znači da ćete je moći vidjeti samo vi.

Postavljanje privatnosti prilikom objavljivanja

Kada objavite fotografiju ili tekstualni post na Facebooku, vidjet ćete padajući izbornik nazvan birač publike koji vam omogućuje da kontrolirate tko ga može vidjeti. Birač će obično zadati zadnju postavku privatnosti koju ste odabrali.

Kliknite ili dodirnite birač da biste odabrali opcije poput "Prijatelji", "Samo ja" ili "Javno". Postavka "Samo ja" najo restriktivnija je, što znači da nitko neće moći vidjeti post osim vas.

Imajte na umu da će, ako odlučite označiti ljude na fotografiji ili postu, te osobe i njihovi prijatelji moći će vidjeti post, čak i ako to inače ne bi mogli učiniti.

Korištenje popisa publike

Jedna od mogućnosti na odabiru publike je korištenje prilagođenog popisa ljudi s kojima ćete podijeliti post. U nekim slučajevima Facebook može predložiti popise koje je automatski sastavio za vas, kao što su "Bliski prijatelji", "Poznanici" ili popisi sastavljeni od Facebook prijatelja koji, na primjer, rade s vama kod određenog poslodavca, koji su s vama pohađali određenu školu ili živjeti u svom rodnom gradu.

Također možete stvoriti prilagođene popise prijatelja s kojima ćete dijeliti postove. Da biste to učinili, kliknite "Popisi prijatelja" u stupcu "Istraži" na lijevoj strani feeda vijesti. Ako ne vidite ovu opciju, provjerite u izborniku "Pogledajte više ...".

Zatim kliknite "Stvori popis" i unesite nezaboravno ime za popis. Odaberite prijatelje koje želite staviti na popis i kliknite "Stvori". Odaberite ovaj popis iz birača publike kada želite podijeliti objave s prijateljima na njemu i učiniti Facebook privatnim po vašem ukusu.

Ponovno podešavanje privatnosti posta

Postavke privatnosti posta ili fotografije možete promijeniti nakon što ste ih stvorili. Jednostavno kliknite ili dodirnite birač publike prikazan s njim i promijenite ga u novu željenu postavku.

Upotrijebite Facebook alat za pretraživanje da biste pronašli post ako to želite.

Neka upozorenja o privatnosti

Ako objavite post ograničen na određeni skup ljudi, oni ga mogu vidjeti na svojim računalima, telefonima i drugim uređajima na kojima pristupaju Facebooku. Uvijek postoji šansa da će ti ljudi namjerno ili nenamjerno pustiti da netko drugi vidi objavu dok koriste Facebook.

Uz to, ako odlučite ograničiti publiku za post nakon što ga podijelite sa širom publikom, nećete znati tko ga je već vidio ili tko je snimio snimku zaslona, ​​ispisao ga ili na drugi način spremio.

Svoj trenutni profil i naslovne fotografije ne možete učiniti privatnima.